(1)

Tabita

e-bog


En av de senaste Ă„rens mest hyllade danska romaner

»Iben Mondrup berÀttar med fruktansvÀrd nÀrvaro om en becksvart tid i bÄde Danmark och Grönland, och lyckas göra det med en nÀstan obegriplig förstÄelse för de flesta inblandade. Tabita Àr inte enbart en stor roman om just Danmarks Grönlandsadoptioner, utan vÀcker en rad tankar om adoptioner och vÀlvilliga försök att sprida det vi vill kalla civilisation.« Lotta Olsson, Dagens Nyheter

»En av Ärets allra bÀsta romaner, kanske den bÀsta.« Jyllands-Posten

»Viktig och enastÄende lÀsning Det Àr ett imponerande romanbygge som löper över tio Är och riktar ljuset pÄ övergrepp som lÀnge tystats ned.« Alba Mogensen, Barometern

Efter ett antal Är pÄ Grönland ÄtervÀnder Eva och Berthel hem till Danmark med tvÄ adopterade barn. Det Àr i mitten av 1960-talet och förhÄllandet mellan Eva och Berthel Àr anstrÀngt liksom det mellan Danmark och Grönland. Barnen - Tabita och Vitus - mÄste lÀra sig leva i en familj dÀr det förflutna helst ska glömmas, flÀckat som det Àr bÄde av spÀnningar mellan tvÄ kulturer och mellan de vuxna som ska ta hand om barnen.

Barnens mamma, Abelone, Àr kvar pÄ Grönland. Hon arbetade som hushÄllerska Ät Eva och Berthel och tvingades av omstÀndigheterna att skicka i vÀg sina yngsta barn till Danmark med en ny familj.

Tabita Àr en gripande roman om adoption, om att leva i en familj och om hur tvÄ barn mÄste kÀmpa för sig sjÀlva och varandra. I översÀttning av Helena Hansson och Djordje Zarkovic.

IBEN MONDRUP Àr en dansk författare född i Köpenhamn. NÀr hon var tre Är gammal flyttade familjen till Grönland dÀr hon levde tills hon blev myndig. Hon fick sitt stora genombrott 2020 med romanen Tabita, som hyllades sÄvÀl av de danska kritikerna som av lÀsarna. Tabita Àr den första av Iben Mondrups romaner som kommer ut i svensk översÀttning.

»En storartad roman, i flyhÀnt översÀttning, som hÄller lÀsaren i ett jÀrngrepp.« Betyg: 5 av 5 - Anne Marie Lundström

»En litterÀr bedrift.« Berlingske

»Insiktsfullt och tankevÀckande om ett mörkt kapitel i adoptionens historia.« HelsingÞr Dagblad