(0)

Kapningsdramer i Holland

e-bog


Under tre veckor sommaren 1977 utövades en terror i Holland som gastkramade hela landet. PÄ tvÄ hÄll i landet pÄgick samtidigt lÄnga gisslantagningar, iscensatta av en grupp frÄn sydmoluckerna med krav om att 21 sydmoluckiska fÄngar skulle friges frÄn fÀngelser i Indonesien och Holland. Flera aktioner genomfördes under 1970-talet, med liten eller ingen framgÄng.

Den 23 maj 1977 inleddes de planerade aktionerna, som var de största som gruppen planerat. I en liten hollÀndsk stad togs 105 barn i Äldrarna 6-13 som gisslan. Samtidigt drogs det i nödbromsen i ett pendeltÄg, som stannade. Alla passagerare, totalt 56 personer, togs som gisslan.

Gisslantagarna hade vÀldigt specifika krav, och mÄnga mÀnniskor i sitt vÄld. Samtidigt hade deras tidigare aktioner, och brutaliteten i de som de nu genomförde, gjort att de hade obefintligt politiskt eller allmÀnt stöd. I denna artikel berÀttas den sanna historien om det lÄngdragna, blodiga dramat som traumatiserade en hel nation.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.